Despre orasul IASI

13/01/2011 de
Categoria: Articole turism 
Email This Page

Orasul Iasi este orasul monumentelor, muzeelor, lacaselor de cult, caselor memoriale, dar si orasul care are cel mai mare numar de poeti, raportat la numarul total de locuitori.

Orasul Iasi ofera o imagine unica prin asezarea sa. Situat in nord-estul Romaniei, mai exact la 47010’24” latitudine nordica si 25015’3″ longitudine estica, orasul Iasi, se intinde in prezent pe noua coline : Cetatuia, Tatarasi, Galata, Copou-Aurora, Bucium-Paun, Sorogari, Ciric, Repedea si Bârnova.

Orasul se afla pe râul Bahlui, un afluent al Jijiei, care se varsa in râul Prut. Principalele cai de acces in si din orasul Iasi sunt DN28, de la Roman si DN24, de la Vaslui, dar se poate ajunge si pe calea ferata sau cu avionul.

Orasul Iasi este capitala judetului Iasi care este invecinat cu judetele Botosani, Suceava, Neamt si Vaslui. La est, judetul Iasi este delimitat de frontiera cu Republica Moldova.

In Iasi au trait mitropoliti si carturari Dosoftei si Varlaam, dar si multi alti carturari si scriitori ca: Milescu Spatarul, Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, Costache Conachi, Gheorghe Asachi, Mihail Kogalniceanu, Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creanga, Garabet Ibraileanu, Mihail Sadoveanu si multi altii.

Printre bisericile din Iasi cu o vechime considerabila se numara: biserica Sfântul Sava (secolul al XIV-lea), biserica Armeana (1395), biserica Sfântul Nicolae Domnesc, inaltata de catre stefan cel Mare (1491-1493), Biserica Alba, terminata in 1492, pe locul actualei Catedrale Metropolitane;1578 – manastirea Galata – ctitoria lui Petru schiopul; 1639 – manastirea Trei Ierarhi – ctitoria lui Vasile Lupu;  1615 – biserica Barboi; 1627 – biserica Barnovschi; 1669-1672 – manastirea Cetatuia – ctitoria lui Gheorghe Duca; 1726-1733 – biserica Frumoasa – ctitoria lui Grigore Matei Ghica

Intre secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, Iasul a cunoscut o perioada infloritoare – cea a domniei lui Vasile Lupu. in acesta perioada, suprafata orasului s-a extins in toate directiile , in special catre nord.

Sfârsitul epocii medievale si inceputurile aceleia moderne a culminat cu miscarile revolutionare de la 1848, precedate si pregatite de Gheorghe Asachi si generatia sa. Iasul are, de asemenea, marele merit de a fi initiat revolutia de la 1848, care s-a extins ulterior pe intreg teritoriul românesc.

Iasul, cel mai vechi centru universitar al tarii a fost martorul unor evenimente semnificative din istoria educatiei. Dezvoltarea segmentului educational a inceput cu Academia Vasiliana, infiintata de catre Vasile Lupu si a continuat cu scoala de Ingineri – infiintata de Gheorghe Asachi. scoala Normala, a carei absolvent avea sa fie si Ion Creanga (elev al lui Titu Maiorescu), Liceul “Oltea Doamna”, iar din zilele noastre, Liceul Eminescu, Liceul National, Liceul Negruzzi, Liceul Humpel si Liceul de Arta si Meserii.

Pe lânga Teatrul National, Teatrul Luceafarul, Opera, Filarmonica, Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, Bibliotaca Judeteana Gheorghe Asachi, galerii de arta, cinematografe, cluburi, librarii si anticariate, Iasul dispune de cel mai mare numar de muzee din tara, reunite in doua complexe muzeale:

1) Complexul Muzeal Moldova, al carui sediu se afla la Palatul Culturii, are patru sectii: arta (cea mai mare galerie de pictura din tara); politehnica; istorie (cu patru sectii: – Muzeul Unirii de la Casa Kogalniceanu;  Palatul Al. I. Cuza, de la Ruginoasa; Muzeul Cucuteni; Muzeul Orasenesc Hârlau)

2) Muzeul Literaturii Române – cu sediul la Casa Pogor (unde aveau loc intrunirile societatii Junimea). Acest muzeu administreaza 11 muzee si case memoriale, cum ar fi: Casa Dosoftei (muzeul de literatura si tiparituri

vechi), Muzeul Teatrului (Casa Alecsandri din Iasi), Casa memoriala C. Negruzzi (de la Lunca Prut), Casa memoriala Vasile Alecsandri din Mircesti, Bojdeuca Ion Creanga (prima casa memoriala din tara, 1918), Muzeul Mihai Eminescu din Copou, Casa Vasile Pogor – muzeu al literaturii moderne si contemporane, unde a fost tiparita pentru prima data celebra revista Convorbiri literare. Tot in acest loc si-a tinut vestitele conferinte celebrul cenaclu literar “Junimea”, Casa memoriala Mihail Sadoveanu din Copou, Casa memoriala “Otilia Cazimir”, Casa memoriala “George Topârceanu (strada Ralet), Casa memoriala “Mihai Codreanu” (sau Vila Sonet).

Cele 22 de muzee diferite si Muzeul de Istorie Naturala (cladire care aminteste de Unirea din 1859 si care, in secolul al XIX-lea era sediul Societatii Medicilor si Naturalistilor) gazduiesc extraordinare valori ale patrimoniului national.

Celebrele manastiri si biserici ale Iasului: Trei Ierarhi, Galata, Cetatuia, Frumoasa, Golia, Sfântul Sava, Barnovschi, Barboi, Sfântul Gheorghe, Catedrala Metropolitana etc. sunt locuri de pelerinaj la nivel national, precum si adevarate muzee in aer liber.

3). Muzee si case memoriale literare iesene

Muzeul Literaturii Române din Iasi este o institutie publica de cultura care administreaza douasprezece muzee si case memoriale pastrând edificii, documente, lucrari de arta, manuscrise, carte rara, obiecte cu valoare memoriala care au apartinut unor scriitori de prestigiu care s-au nascut sau au activat in Iasi.

O prezentare succinta a patrimoniului literar si arhitectonic aflat in posesia acestei institutii cuprinde:

Casa V. Pogor, unde se afla si centrul administrativ al muzeelor literare iesene, devenita muzeu in 1972, la 109 ani dupa ce, in acest edificiu (1863) a fost fondata societatea “Junimea” de catre cei cinci binecunoscuti carturari: Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, P.P.Carp, T. Rosetti si Vasile Pogor.

Bojdeuca I. Creanga – primul muzeu memorial national – deschisa publicului la 15 aprilie 1918, ofera vizitatorilor o expozitie permanenta intr-o constructie datând dinainte de anul 1850. Aici au fost scrise « Povestile » si « Amintirile din copilarie » si tot aici a fost gazduit (in 1876) Mihai Eminescu.

Casa Dosoftei, situata in preajma vechii Curti Domnesti, intre Palatul Culturii si Biserica « Sf. Neculai Domnesc », gazduieste Muzeul de literatura veche, infiintat in 1970. Cladirea este construita in timpul domniei lui Antonie Voda Ruset (1677-1679) si a fost sediul celei de-a doua tiparnite din Iasi (1679-1686) dupa cea de la Trei Ierarhi, aici tiparindu-se, pentru prima oara in limba româna in Moldova, in 1643, « Cazania ». Aici se gasesc exponate unicat, carte veche, obiecte de cult, letopisete, manuscrise vechi si o valoroasa copie a Letopisetului tarii Moldovei de Grigore Ureche.

Muzeul Teatrului (unic in tara) este adapostit intr-o casa veche din sec. al XVIII-lea care a apartinut familiei poetului Vasile Alecsandri. Expozitia ofera publicului momente ale istoriei teatrului românesc, axându-se cu precadere asupra teritoriului Moldovei.

Muzeul „M. Eminescu“ din Parcul Copou inaugurat la centernarul mortii poetului in care vizitatorul ia cunostinta cu repere ale trecerii poetului prin Iasi.

Casa N. Gane – (inaugurat la 13 octombrie 1993)un muzeu relativ nou cu trei sectiuni : Memorialul N. Gane, Muzeul administratiei publice a orasului Iasi si Muzeul istoriei instrumentelor de scris. Casa muzeu este un imobil din secolul al XIX – lea si a apartinut prozatorului dar si primarului de Iasi, N. Gane.

Casa Mihail Sadoveanu – denumita si vila cu turnisor ridicata de Mihail Kogalniceanu, si a apartinut din 1918 scriitorului Mihail Sadoveanu si care a devenit memorialul M. sadoveanu din 1918.

Casa Topârceanu – inugurata la 22 iunie 1995 cu un an inaintea centenarului nasterii poetului.

Vila Sonet – casa memoriala in anul 1970 si care a apartinut poetului Mihai Codreanu, situata vis a vis de vestita cârciuma Bolta- Rece.

Casa Otilia Cazimir – inugurata in anul 1972 in care a locuit si a scris poeta Otilia Cazimir.

Muzeul Memorial de la Mircesti, – in casa care a trait si a scris cea mai mare parte din opera poetul Vasile Alecsandri, muzeu realizat cu sprijinul Academiei Române.

Muzeul Costache Negruzzi – situat in localitatea Hermeziu, comuna Trifesti ; restaurat in 1995.

Orasul IasiSURSA


Comentarii

Scrie un comentariu ...
şi, dacă doreşti si o poza afişata langă comentariu, alege un gravatar!